Pala vam je na pamet ideja za članak koji biste mogli objaviti na vašem blogu. Radi se o kvalitetnom članku za koji verujete da bi vašoj publici bilo veoma zanimljivo da ga pročita. Možda ste ga i već napisali. Samo jedno dugme vas deli od objavljivanja. Ipak, ukoliko želite da iskoristite pun potencijal vašeg članka trebali biste da razmislite još jednom o nekoliko stvari:

Analiza ključnih reči i konkurencije

Ukoliko niste već odradili analizu ključnih reči, dosta je bitno da je odradite. Ono što želite da postignete je da saznate koje fraze se koliko pretražuju. U najboljem slucaju, vi ćete celu jednu tematiku pokirti celukpnim setom fraza koje ljudi pretražuju.

U odnosu na konkurenciju (keyword difficulty) ali i broj pretraga, vi ćete moći da odredite koja je glavna fraza za koju želite da se rangirate.

Meni lično najbolji alat za ovaj posao je Ahrefs. Osim toga što nudi mogućnost prikaza broja pretraga za određene fraze po državama, on pokazuje i koje se stranice za date fraze rangiraju, kao i za koje se sve fraze date stranice pojavljuju u pretragama, čime vam daju još više ideja za ključne reči. Takođe, Ahrefs nudi i ocenu za keyword difficulty, te se s pravom može reći da je “all in one” SEO alat za ovaj posao.

Određivanje cilja vašeg blog posta

Naravno cilj objave blog posta je da na vaš sajt dovede što više posetilaca (i pretvori ih u vaše klijente ukoliko je to biznis blog). Međutim, ovaj posao se ne završi uvek baš onako kako smo zamišljali. Nekada blog postovi dobiju neku inicajlnu posetu (zbog deljenja na društvenim mrežama ili jer je kao novo objavljeni članak na kratko na našem sajtu bio u prvom planu), ali kasnije pada u zaborav, i ne donosi više nikakvu posetu.

Kako bismo ovo izbegli potrebno je za početak da znamo koji je cilj blog posta, a to ćemo odrediti upravo zahvaljujući analizi ključnih reči.

Ukoliko članak ima dobre šanse da se rangira, a takođe postoji velik broj pretraga, naravno taj članak ćemo objaviti na našem blogu.

Ukoliko mislimo da nema dovoljno pretraga ili je konkurencija prejaka i nismo u stanju da se izborimo sa njom u ovom trenutku, možemo da razmislimo o sledećoj stvari: Da li postoje sanse da ovaj članak privuče linkove (ono što zovemo link bait)?

Ukoliko je to slučaj, svakako taj članak bi trebalo objaviti na nasem blogu. Ukoliko to ipak nije slučaj, takav članak možemo iskoristiti za naš content marketing i uz pomoć kvalitetnog outreacha ga objaviti jednom od autoritativnijih sajtova u našoj industriji.

Šta raditi ukoliko objavljujemo članak na našem sajtu?

Ukoliko objavljujemo članak na našem sajtu, želimo da stvorimo što veće šanse da se članak što bolje rangira, što znači da ćemo gledati da ispoštujemo sva ona uobičajena pravila „on page“ optimizacije:

  • Glavnu frazu koju targetujemo treba koristiti u title tagu, naslovu (headline H1) i meta opisu. Ne samo da korišćenje ove fraze pomaže za rangiranje, nego i povećava šanse da će neko kliknuti na naš rezultat u Google pretrazi.
  • Kad smo već kod toga, treba napraviti zanimljiv title tag i meta opis kako bi se povećale šanse za što većim brojem klikova na Google pretrazi
  • Sadržaj struktuirati sa jednim H1 tagom i podnaslovima sa H2 (njihovi podnaslovi sa H3 i tako dalje). Koristiti podnaslove za targetiranje „long tail“ fraza.
  • Dodati u članak slike i video snimke ukoliko to ima smisla, ali optimizovati slike tako da što manje utiču na brzinu očitavanja stranice i da imaju alt tagove
  • Dodati linkove ka svemu što ima smisla, ali posebno važno, dodati interne linkove ukoliko je to moguće učiniti na prirodan način, pogotvo ka stranicama na našem sajtu koje želimo da osnažimo. Ovo činimo iz dva razloga: Ukoliko neko kopira naš članak i objavi ga na nekom drugom sajtu, imamo šansu da ako prekopiraju i linkove dobijemo jedan backlink koji jača autoritet našeg sajta; A takođe, prenosimo više page ranka sa naše stranice na neku staru stranicu za koju želimo da se bolje rangira.
  • Baš iz ovog poslednjeg razloga, kada objavimo naš članak, pronaćićemo nekoliko starih članaka u kojima ima smisla linkovati ka našoj novoj stranici i to ćemo i uraditi. Time ćemo našoj novoj stranici dati vece šanse da se brže rangira.
  • Razmlisliti da li možemo članak optimizovati za „fetured snippet“

Šta da radimo ukoliko članak objavljujemo na tuđem sajtu?

Ukoliko članak objavljujemo na tuđem sajtu, naravno jedna od glavnih stvari je da ubacimo link ka našem sajtu i time ojačamo autoritet našeg sajta.

Članak ne moramo optimizovati do najsitnijih detalja, ali ako to uradimo i pomenemo u našem outreach email-u, šanse da taj članak bude objavljen možda budu za nijansu veće.

S obzirom da članak objavljujemo samo na jednom sajtu, možemo dati i razlog vise kako bismo ubedili editora tog sajta da objavi naš članak. Ja sam u ovom konkretnom članku u četvrtom pasusu pomenuo Ahrefs i kvalitet njihovog alata. Ukoliko sam želeo da iskoristim ovaj članak kao guest post, idealno bi bilo da sam upravo njih kontaktirao.

Šta uraditi kada je članak objavljen?

Nakon što je članak objavljen, kao što sam već rekao, ukoliko je objavljen na našem sajtu iskoristićemo priliku da linkujemo ka njemu sa nekih ranije objavljenih članaka / stranica. Naravno koliko je to u našoj moći, iskoristićemo da promovišemo taj članak što više, a nakon nekog vremena (uz pomoć Google Search Console-a) proverićemo kako se naš članak rangira (i za koje fraze) i da li možemo nekako da ojačamo rangiranje za te fraze. Taj proces bismo iterirali s vremena na vreme.

Da li vi imate drugačiji proces objavljivanja članaka? Moćda imate još neku ideju koju biste dodali? Voleli bismo to da čujemo u komentarima.

Milos Mudric

Miloš Mudrić je SEO konsultant. On je osnivač Silver Fox Digitala i sajta SEObrainiac.com. Povremeno piše o zanimljivim temama iz oblasti SEO-a ali takođe i o temama kao što su Blockchain, IoT, Fintech i mnoge druge